Beyoutiful World

Facings tanden – een lach die doorwerkt in je zelfvertrouwen

Een ding staat buiten kijf. Ga je naar de tandarts voor veneers oftewel facings, dan werk je aan je zelfvertrouwen. Want na de behandeling kun je vol vertrouwen iedereen met een stralende lach tegemoetkomen. Deze vorm van tandheelkunde helpt de tanden goed te houden maar is natuurlijk vooral esthetisch een echt wondermiddel. Facings zijn in feite dunne schildjes, voor je tanden op maat gemaakt. Die worden op je tanden geplaatst. Zo worden onvolkomenheden in je gebit netjes gecamoufleerd. En wordt de uitlijning van je gebit mooi aangepast. Wie hebben vooral baat bij de cosmetische behandeling van facings tanden?

 

  • Mensen met verkleurde tanden
  • Mensen met versleten tanden
  • Mensen met scheefstaande tanden of een spleetje
  • Mensen met beschadigingen aan de tanden

 

Facings tanden, voorkeur voor porselein

Nu kunnen tandklinieken werken met composietmateriaal voor facings tanden. Dat is eigenlijk een kunststof waar je best behoorlijke resultaten mee kunt krijgen. Maar er is niets zo mooi als porseleinen facings. Dat is dan ook een heel gewild materiaal en wordt door topklinieken zonder mankeren aanbevolen. Porselein is dan ook niet van echt te onderscheiden als het om tanden gaat en heeft nogal wat voordelen boven facings van andere materialen. Dit zijn ze in het kort:

 

  • Kleuraanpassing: perfect de rest van het gebit benaderend
  • Natuurlijke uitstraling: weerspiegeling van het licht versterkt de natuurlijkheid
  • Minimale invasie: een heel dun laagje glazuur verwijderen is al voldoende
  • Vlekbestendigheid: porselein kan heel goed tegen dranken als koffie, thee en wijn
  • Bevordert je zelfvertrouwen: je ziet zelf hoe echt en volmaakt je gebit eruitziet

 

De behandeling

Hoe gaat het nu in zijn werk met facings tanden? Je krijgt een consult waarin de mogelijkheid van facings wordt besproken. Gaat het licht op groen, dan krijg je een behandelplan aangeboden. In dat plan komen de te bereiken resultaten aan de orde, het aantal facings en de kleurkeuze. De facings worden dan voorbereid door eerst een dun laagje tandglazuur te verwijderen. Van de tanden worden afdrukken genomen om zo facings van het exact goede formaat te maken. Tijdelijke facings worden aangebracht. Als de definitieve facings gereed zijn, worden ze even gepast. Als pasvorm en uiterlijk van de facings goed worden bevonden, komen ze permanent aan je tanden vast; dat gebeurt met een speciale, tandheelkundige lijm. Je krijgt instructies over de juiste zorg en het onderhoud om je facings in goede staat te kunnen houden.

 

Overwegingen bij het nemen van facings tanden

Er zijn een paar mitsen en maren te onderkennen. Ga je voor porseleinen facings tanden, dan ga je ook voor flinke kosten. Een alternatief zoals tanden bleken is veel goedkoper. De behandeling heeft ook echt een permanent karakter want er wordt een dunne laag tandglazuur bij je weggehaald. Die komt niet meer terug. Mochten de facings ooit worden verwijderd, dan kunnen je tanden gevoeliger worden en meer vatbaar zijn voor verkleuringen. Wat die gevoeligheid betreft: dat maak je sowieso soms de eerste dagen tot weken mee, maar verdwijnt dan wel. En last but not least: ook porseleinen facings verouderen en moeten daarom na een aantal jaren worden vervangen.

 

Hoe belangrijk is een prachtig gebit voor jou?

Gezien het bovenstaande is het wel van belang om bij een goede tandarts te bespreken wat je verwachtingen eigenlijk zijn bij facings tanden. Vast staat dat je ‘mooier’ zult overkomen. Dit is vooral feit bij mensen die nu een wat lelijker en/of verkleurend gebit hebben.